LINKBUILDING SLECHT VOOR SEO?

Linkbuilding slecht voor SEO?

Linkbuilding slecht voor SEO, dat kant toch niet, hoor ik je zeggen. Wat is dat eigenlijk en kan het slecht zijn voor je SEO? Als je nog onbekend bent met het fenomeen zoekmachines en SEO komt deze vraag wellicht bij jou op. Letterlijk vertaald zou het (op)bouwen van linken heten.

Linkbuilding is een jarenlang toegepaste techniek door SEO experts. Het is gebasseerd op het principe dat Google een website ( onder andere ) als interessant acht, als er veel door andere sites ( liefst uit dezelfde branche en interesse groep ) naar hun site verwezen of gelinkt wordt. Als ik in dit blogbericht bv. “ link “ of dus mijn lezer verwijs naar een ander blog of artikel over SEO dan geef ik als het ware aan Google en zoekmachines aan, dat ik dit artikel echt de moeite waard vind om mijn eigen lezers daarnaar te verwijzen om dat ook te lezen. Als je op mijn bovenstaande link op het woordje SEO zou klikken kom je ook daadwerkelijk uit op een interessant artikel over SEO.

Dit is een “gezonde” natuurlijke link en ook de enige die door Google in 2016 als een pluspunt gerekend wordt en ervoor kan zorgen dat je website en je artikel hoger gaan scoren in Google. Hoe meer andere websites naar jouw site verwijzen en hoe meer daarop geklikt wordt, hoe interessanter je eigen website content ook wel moet zijn in Googles visie.
Is linkbuilding dan soms ook slecht voor je website?

Dat kan inderdaad! Jarenlang hebben heel wat SEO experts dit gegeven eigenlijk “misbruikt” door een heleboel onnatuurlijke links te creeren, niet zozeer omdat ze bedoeld waren om de lezer een interessant onderwerp of product aan te bieden, maar puur en alleen om voor hun zwaar betalende klanten, te zorgen dat ze boven hun concurrenten in de zoekresultaten zouden verschijnen en eerlijk gezegd heeft dat ook jaren vrij goed gewerkt. Op deze manier is in 2016 linkbuilding slecht voor SEO!

Het ging zover dat er gewoon betaald werd aan vaak niet eens relevantie sites om linken naar de websites van hun klanten te plaatsen, of dat er onnatuurlijk veel aparte pagina’s met andere domeinnamen werden aangemaakt waarop ook weer linken van en naar werden gerealiseerd.Google beschikt ondertussen over technieken ( complexe algoritmes ) bij het doorzoeken of indexeren van websites, om dit soort ongezonde linkbuilding te herkennen en te bestraffen door zulke websites net lager in de zoekresultaten te laten verschijnen!
Waarom bestraft Google foute linkbuilding?

Je zou kunnen denken, wat maakt het Google nou uit wie naar wat linkt? Om dit te begrijpen, dien je te begrijpen wat Googles intenties zijn met zoekresultaten.

Google is uiteraard een winstgevend bedrijf. Dit komt onder andere door de grote populariteit van haar zoekmachine die we allemaal wel kennen als Google. Willen mensen echter deze Google zoekmachine ( want er zijn er andere zoals Bing, Yahoo en nog veel meer ) dan zal Google ervoor moeten blijven zorgen, dat als bezoekers een woord of term of product intikken en gaan zoeken, die zoekresultaten die als eerste verschijnen, ook echt interessant en relevant zullen zijn aan de ingevoerde zoekopdracht.

Als bepaalde berichten slechts hoog zouden verschijnen omdat ze volgepropt zijn met de juiste zoekwoorden, maar verder alleen grotendeels een kopie van tekst zijn die op 50 andere door hunzelf geplaatste of gekochte linken, dan zouden bezoekers dit al gauw beu worden en een andere zoekmachine zoeken die wel echt interessante en relevante inhoud vooraan in de zoekresultaten plaatst. Google haalt zijn grootste inkomsten aan betaalde advertenties. Dit is en blijft een succes zolang ze ook daadwerkelijk tevreden zoekers en vinders kan behouden. Dat is in het kort gezegd waarom Google zeker in 2016 zich niet langer laat misleiden door “ zelf gekweekte” linkbuilding!
Is linkbuilding dan per definitie fout om toe te passen?

Op je eerste vraag: ” Linkbuilding slecht voor SEO” is het antwoord in 2016, nee! Google laat weten nog steeds links van en naar interessante en aan elkaar gerelateerde inhoud waarde te hechten en natuurlijk gevormde linkbuilding ook daadwerkelijk als een belangrijk onderdeel te beschouwen tot hoger scoren in de Google Zoekmachine. In het artikel Another step to reward high-quality sites wordt in Google webmasters tool verder het Google standpunt uiteengezet.
6 tips om hoger te scoren in zoekresultaten
Linkbuilding slecht voor SEO

  1. Zorg voor interessante inhoud die relevant is met wat je aanbiedt op je website.
  2. Zorg voor degelijke SEO technieken, focus je doelgroep en niet alleen op SEO.
  3. Zorg voor interessante zodat andere vanzelf naar jou door verwijzen.
  4. Zorg voor reviews die naar je site verwijzen.
  5. Zorg voor interessant nieuws zodat je spontane volgers, retweeters en delers krijgt.
  6. Boost je website met een Google Adwords Campagne.