10 TIPS OM GOEDE WORDPRESS HOSTING TE VINDEN

10 tips om goede wordpress hosting te vinden. Je wil je eigen website en bent op zoek naar goede betrouwbare hosting.
Appeltje eitje zul je misschien denken, maar niks is minder waar!

Natuurlijk struikel je zowat over allerlei hostingbedrijven die zich als “de beste en goedkoopste” profileren, maar welke kies jij? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig en zal voor ieder verschillend zijn.

Veel hangt om te beginnen al af, van wat jij nodig hebt voor je bedrijf, vereniging of persoonlijke blog. Wil je er bijvoorbeeld een webshop aan koppelen en zo ja, hoeveel artikelen denk je te gaan verkopen? Er zijn zeker een tiental punten die je helpen een goede WordPress hosting te vinden.

 

WAAR OP LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN GOEDE BETROUWBARE HOSTING?

10 TIPS OM GOEDE WORDPRESS HOSTING TE VINDEN

  1. passend bij jouw behoeften
  2. prijs/kwaliteitsverhouding
  3. schrijfruimte en bandbreedte
  4. snelheid van de server
  5. goed en snel te bereiken support
  6. afgestemd op WordPress sites
  7. kun je zelf PHP versie aanpassen en e-mail aanmaken
  8. ben je zelf rechtstreeks klant en eigenaar of ben je gebonden aan een “reseller”?
  9. DNS instellingen kunnen aanpassen
  10. hebben ze veel goede reviews

 

Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk nog nieuw op gebied van hosting en domeinnamen, waardoor sommige woorden in bovenstaande lijst je wellicht niets of weinig zeggen. Laten we dus eens kijken wat deze termen betekenen en waarom ze belangrijk zijn bij jouw uiteindelijke keuze.

 

TERMEN DIE BIJ HOSTING HOREN

SCHRIJFRUIMTE:
Deze term geeft aan hoeveel een hostingpakket je toelaat om op de server bij de host te plaatsen.
Denk hierbij aan het aantal pagina’s, blogberichten, producten en afbeeldingen je kunt plaatsen binnen je hostingpakket.

 

BANDBREEDTE OF DATAVERKEER:
Dit heeft te maken met het toegelaten aantal bezoekers dat je website bezoeken.
Bij elk bezoek van elke pagina, dient je website te communiceren met de server van je hostingbedrijf. Hoe zwaarder die pagina’s zijn, hoe meer e-mailverkeer en bezoek er plaatsvindt, hoe meer dataverbruik je hostingpakket nodig zal hebben.

 

TOEGANG TOT HET CONTROLEPANEEL:
Het controlepaneel, ook wel cPanel of Direct Admin genoemd, geeft je veel vrijheid om zaken zelf te regelen zonder steeds de hulp van je host te moeten inroepen. Natuurlijk moet je wel de nodige kennis hebben van wat alles betekent, waar het voor dient en wat de consequenties zijn als je zelf dingen wijzigt. WordPress en sommige andere CMS systemen waar veel sites op draaien, maakt gebruik van PHP. PHP is een server-side scripttaal en de gebruikte versie heeft ook weer grote invloed over hoe snel je website kan laden. DNS aanpassen is ook een pluspunt in je hostingpakket, maar vereist wel gevorderde kennis. DNS staat voor “Domain Name System” en is vrij technisch. Kortom heeft het te maken met het koppelen van je domeinnaam aan je website URL, net zoals een telefoonnummer koppelt aan jouw naam en adres.

 

DNS: 
Zorgt er voor dat servers wereldwijd bereikbaar zijn met behulp van een eenvoudig te onthouden en te communiceren naam in plaats van een numeriek IP-adres.

 

BEN JE ZELF EIGENAAR EN KLANT BIJ JE HOSTINGBEDRIJF OF BEN JE GEBONDEN AAN EEN RESELLER?

Een reseller is meestal een webbouwer of andere zelfstandige die wat extra wil verdienen aan het gebruik van een groter hostingbedrijf zonder zelf echt webhosting te realiseren. Eigenlijk is een reseller gewoon een klant bij een groot hostingbedrijf, maar neemt/huurt daar een groter deel van hun servers af tegen een zeer voordelige prijs. Die is zo voordelig, omdat de reseller de meeste dingen hier zelf moet regelen en indelen, waar anders het hostingbedrijf zelf hiervoor zorg draagt.

Die server, waar hij voor betaalt en als enige alle rechten over heeft bij dat hostingbedrijf, verdeelt hij over meerdere kleine serverruimtes. Die kleinere ruimtes, verhuurt hij op zijn beurt weer aan zijn klanten om hun websites op te plaatsen. Hoe meer kleine ruimtes hij verhuurt aan zijn klanten, hoe meer winst hij maakt. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat er toch een aantal dingen flink fout kunnen gaan als jij als klant bij een reseller je daar niet bewust van bent.

 

GEVAREN VAN AFNEMEN HOSTING VIA EEN RESELLER

Wat jij als leek op gebied van dit alles niet weet is, dat indien je webbouwer of andere zelfstandige jouw domeinnaam en hosting voor je waarneemt, hij/zij je hiermee volledig afhankelijk kan maken van hem/haar. Hij kan bijvoorbeeld zonder jouw weten de domeinnaam van jouw website op zijn eigen naam registreren, waardoor jij daar wettelijk gezien geen rechten op hebt, als hij dat niet toestaat.

Verder kun je ook grote problemen krijgen als deze, meestal kleinere zelfstandige, plots niets meer van zich laat horen, want jij kunt dan zonder zijn toestemming, nergens meer aan, zelfs niet aan je eigen site en mails! Hij is immers de enige klant bij het echte hostingbedrijf en zij mogen jou daar wettelijk gezien dus ook geen toegang toe verschaffen, want de reseller is hun klant, niet jij!

 

PRIVATE SERVER…OF TOCH NIET?

Nog een valkuil waar je als leek en klant van een reseller in het duister tast is dat je reseller je misschien vertelt dat als je bij hem hosting afneemt, hij je site op een “private server” zet en je dit onder andere veel snelheid laden van je pagina’s oplevert.
Private server betekent letterlijk ” private server” en dat klinkt uiteraard goed en als het echt een private server is waar jij alleen op zit met je site, is dat ook echt een groot voordeel.

Echter, wat sommige resellers je niet vertellen is, dat ze deze “private server” zelf toch opdelen onder meerdere sites, vaak nog andere dan die van jezelf, als je er meerdere hebt.
Het hele voordeel van een “private server” is dan weg en je zit eigenlijk gewoon op ” shared hosting”.

Gedeelde hostingpakketten, zijn veel goedkoper zijn dan een echte, alleen aan jou verhuurde “private en dedicated” server. De reseller toont je misschien de veel hogere prijzen bij het echte hostingbedrijf en zegt dus dat je voordeliger uit bent, maar zet je ondertussen toch met meerdere tegelijk op die private server, die hij mag en kan opdelen in meerdere pakketten. Hoe meer sites hij op zijn pakket laat draaien, hoe groter zijn winst.

Zijn alle resellers slecht? Nee, zeker niet!

Wees echter zeer alert en wees zeker dat je deze reseller 100% kunt vertrouwen, nu en in de verre toekomst. Het beste is volgens mij nog steeds dat je in ieder geval zorgt dat jij de echte klant bent bij een daadwerkelijk hostingbedrijf. Je lang opgebouwde online reputatie en duur betaalde websites verliezen, is een risico dat je wellicht liever niet wilt nemen!

 

AFFILIATE OF RESELLER, WAT IS HET VERSCHIL?

Zoals daarnet uitgelegd kleven er nogal wat risico’s aan je hosting afnemen via een reseller. Echter zijn er ook affiliates van grotere hostingpartijen. Daar heb je als klant totaal geen last van.

De affiliatie krijgt alleen een klein percentage indien ze een extra klant aanbrengen naar het grote hostingbedrijf. That’s it! Voor de rest ben jijzelf klant en betaal je zelf je facturen aan het echte hostingbedrijf.

Je bent dus in dit scenario totaal niet afhankelijk van de affiliate, ook niet als die wegvalt om wat voor reden ook. Als klant heb je alle rechten op je domeinnaam en wat er op je hostingpakket staat en kunt dat ten allen tijde benaderen en/of beheren.

 

WAT IS WIJSHEID?

Moet je dan maar nooit je domeinnaam en hosting laten regelen door en bij een reseller?
Niet perse, maar vraag wel goed door en vraag toegang tot alles zonder dat hij/zij je dat kan ontzeggen.

Zelf regel ik liever voor onze klanten alles bij onze vertrouwde hostingpartner, maar zet alles netjes op naam van de klant. Onze klanten krijgen ook de bevestiging van onze hostingpartner dat ze er klant zijn en betalen rechtstreeks aan hun de hosting facturen. Op die manier zijn ze niet van mij afhankelijk en kunnen ze ten allen tijde beslissen weg te gaan of over te dragen aan iemand anders, mochten ze dat willen.

10 TIPS OM GOEDE WORDPRESS HOSTING TE VINDEN

SNELHEID VAN DE SERVER

De snelheid van het laden van je pagina’s in je website, valt of staat letterlijk bij de snelheid van de servers waar ze op draait. Let dus bij de specificaties op het gebruik van SSD, de hoeveelheid vCPU’s ( central processing unit ) en het beschikbare werkgeheugen ( hoeveel “taken” kan de server tegelijkertijd verrichten zonder in te boeten op snelheid laden van je pagina’s ).

Net als bij de keuze van je computer of laptop, zijn deze van cruciaal belang bij snelheid. Hoe meer taken je computer tegelijkertijd kan verrichten, hoe sneller hij zal reageren.

Natuurlijk is er niet zoiets als HET enige beste hostingbedrijf. Er zijn er meerdere die uitmuntende prijs/kwaliteitsverhouding en prima support leveren. Zelf heb ik al meerdere hostingbedrijven gebruikt, getest of gebruikt omdat eenvoudigweg een van onze klanten daar reeds een domeinnaam of hosting hadden, voor ze bij ons terechtkwamen.Wat ik zeer belangrijk vind is dat ze betaalbare pakketten hebben op toch snelle servers en meegroeien indien je website later meer “power” nodig heeft. Nog een absolute reden is hun uitmuntend en vriendelijk support dat vrijwel altijd en snel paraat staat om te helpen waar nodig.

10 TIPS OM GOEDE WORDPRESS HOSTING TE VINDEN

Waar ik ook erg over te spreken ben/was is Siteground. Ook dat hostingbedrijf biedt super support en bereikbaarheid. Toch ben er daar na mijn “testjaar” weer weggegaan. Eenvoudig omdat ze in Spanje gevestigd zijn en alleen Engelstalig support geven. Hoewel voor mij de Engelse taal geen probleem is, kan dat voor menig van onze klanten toch vervelend zijn als ze eventuele support of administratieve vragen steeds in het Engels moeten uitleggen.

Een hostingbedrijf in eigen land is toch altijd handiger en wekt vaak meer vertrouwen voor Nederlandse en/of Belgische klanten.

Volgens mij ben je met deze 10 tips om betrouwbare WordPress hosting te vinden, een heel eind geholpen bij het maken van je keuze.
Heb je hier toch nog extra vragen of hulp bij nodig, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen op info@logologics.nl of bel ons op 045 – 88 88 706!
10 TIPS OM GOEDE WORDPRESS HOSTING TE VINDEN

10 TIPS OM GOEDE WORDPRESS HOSTING TE VINDEN – CONCLUSIE